Geloof, hoop en liefde

Inleiding door B. Zargon

In de Brinktoren op de Markt in Hengelo (O) vinden op initiatief van de Stichting HeArtpool wisselende tentoonstellingen plaats. De kunsthistorica Elvira van Eijl heeft op verzoek van de Stichting HeArtpool een keuze van zes Hengelose kunstenaars gemaakt, die gezien de aard van hun werk en de presentaties in het verleden, in 2000 een passende tentoonstelling in de Brinktoren (begane grond) konden maken.

De zes kunstenaars zijn: Guusje Beverdam, Pier van Dijk, Rob von Pieckartz, Ricardo Liong-A-Kong en Johan van der Veen. Elk heeft twee maanden de beschikking over de ruimte.

In september en oktober is de ruimte voor Ricardo Liong-A-Kong.

Brinktoren
De expositieruimte is rondom glas, en dus 24 uur per dag te bezichtigen, niet te betreden door het publiek en staat op een prominente plaats; je kan er niet omheen.

Ricardo Liong-A-Kong is zich de laatste jaren meer op installaties gaan toeleggen, tentoonstellingen die meestal slechts geschikt zijn voor die ene ruimte, en/of ook ingrepen in die ruimte kunnen zijn.
De Brinktoren is dus een kolfje naar zijn hand.

Thema
Verschillende mogelijkheden passeerden bij Ricardo Liong-A-Kong de afgelopen maanden de revue, uiteindelijk is slechts die ene blijven hangen: een liefde zo sterk.
Een liefde, een verlangen, die sterker wordt naarmate de geliefde, het verlangde verder weg is. Wat als er een geliefde is overleden, wat als de liefde zo sterk kon zijn, dat de overleden geliefde aan de aarde ontrukt kon worden?
Ricardo Liong-A-Kong heeft het mooi bedacht, maar weet dat het niet waar kan zijn, net zo als het niet waar is dat blikken kunnen doden.
Het evenwicht, dat door een tegenstelling ontstaat, de liefde die met de dood verbeeld wordt, levert een sterk beeld van een eenvoudig idee op.

De installatie
De kunst van Ricardo Liong-A-Kong subtiel, bestaat uit minimale ingrepen; het zijn vaak lichte hints.
In de Brinktoren is slecht een (stukje) van een uit de grond schuivende doodskist te zien. De stuwende kracht is zo groot dat bovenliggende stenen geweken zijn. Een liefde die zich niets aantrekt van de dood. Net zoals de liefde buiten de dood treedt, treedt de tentoonstelling ook buiten de toren. In de ruimte is een spot gemonteerd die ’s avonds (20.00 - 23.00 uur) op de stoep buiten de toren de tekst een liefde zo sterk projecteert.
Ricardo Liong-A-Kong heeft op eenvoudige wijze een zeer diverse tentoonstelling gemaakt. Dag, nacht, liefde, dood, zij kunnen niet zonder elkaar.

Geloof, hoop en liefde
Lunchroom Kolste (ook aan de Markt) biedt de ‘Brinktoren’exposanten de mogelijkheid om in de zaak documentatie neer te leggen en/of te exposeren.
Ricardo Liong-A-Kong toont hier: Geloven in Suriname en Wie zaait… heeft hoop. Oftewel samen met de Brinktoren: Geloof, hoop en liefde.

De derde presentatie in lunchroom Kolste, hoort niet bij Geloof, hoop en liefde, maar past er zeer goed bij. Het zijn een vijftal schilderijen (acrylverf op vitrage) waarin Met Je-zus in een scheep-je op abstracte manier verbeeld is.

Tot slot
Ik zou zeggen, bezoekt de tentoonstellingen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn, ze ter plekke te bekijken, dan kunt altijd nog via deze internetsite er kennis van nemen.

Veel kijkgenot en goede gedachten toegewenst.

B. Zargon
Ambassade van Bukistan
Dept. of Public Relations

Ambassade van Bukistan
Postbus 226
7550 AE Hengelo


^ naar boven