RAAMvertelling-beeldmerk

Jackie Bacon - (Asli)

Jackie Bacon

Foto, 2024


(Asli), de ingeleverde foto voor RAAMvertellingen is een raam in een raam. Zoals in bijna alle etalages laat de uitstalling zien wat er te koop is of gaat het over de identiteit van het product of de eigenaar. De foto laat een verzameling borden en kommen zien, sommigen gevuld met eten.
Waar in andere landen neonletters je toe schreeuwen om een product aan te prijzen, ligt hier de aantrekkingskracht in de kalmte van de uitgestalde waar en het ritme van de herhaling.

Foto series
Jackie gebruikt fotografie als middel om al dan niet toevallige stapelingen en sequenties weer te geven. Een serie bestaande uit etalage uitstallingen, in diverse landen gefotografeerd, van neonverlichte vleeswaar tot en met drogisterijartikelen bedekt met een laagje stof. De schoonheid ligt vaak in het onaantrekkelijke. Andere thema’s van Jackie zijn landschapsfotografie en portretfotografie.

Collages
Collages van landschappen die een beeld suggereren van dwaling; het verdwalen in een landschap. Sommige van die collages verbeelden de angst voor de ander of het andere, een beklemming tussen de muren van je eigen innerlijk of plaats.
De werken gaan ook over suburbanisering en meer specifiek de ‘Sprawl’, een uitzaaiing van beton in het landschap, complexe wegennetten die overal en nergens naar toe leiden.
Collages van vervreemde stillevens op papier en/of gedigitaliseerd op dibond en stillevens op papier in fineermethode.
Diverse series kleine collages op stof, en kleine collages 2- en 3-dimensionaal.

Vormgeving
3D objecten als samengesmolten ‘pilaren’ van verzamelde vaasjes, antieke of curieuze objecten, gebruiksvoorwerpen, keramiek of kleibeeldjes handgemaakt door talloze onbekenden, snuisterijen en andere dierbare vondsten. Deze ‘pilaren’ of ‘totempalen’ zijn de overblijfselen van huisraden, de stille getuigen van een overvloed aan objecten, die in hun nieuwe gedaante een andere betekenis krijgen of een andere esthetiek.
Deze 40 tot 70 cm hoge wezens, die iets zeggen over mens, dier, plant, of over het hier en nu, vormen een familie in een huiselijke tempel van herkenning. Een serie 2D collages van deze ‘totempalen’ ging hier aan vooraf.

Atelier:
Nw. Uilenburgerstraat 5
Amsterdam

baconjackie@yahoo.com
baconjackie.com